Veel vrouwen beschouwen pijn tijdens seks als normaal, terwijl dit vaak helemaal niet zo hoeft te zijn. Dit noemt men vaginisme en komt door een onwillekeurige samentrekking van de (bekkenbodem)spieren. Als osteopaat kun je helpen bij deze pijnlijke en frustrerende aandoening.
Veel vrouwen beschouwen pijn tijdens seks als normaal, terwijl dit vaak helemaal niet zo hoeft te zijn. Als osteopaat kun je helpen bij deze pijnlijke en frustrerende aandoening.
Vaginisme is een onwillekeurige samentrekking van de (bekkenbodem)spieren rondom de vaginale opening, waardoor penetratie tijdens geslachtsgemeenschap pijnlijk en/of onmogelijk wordt. Dit komt naar schatting voor bij 15-20% van de bevolking.
De penetratie kan verband houden met seksuele activiteit, het inbrengen van een tampon of medisch onderzoek. Medisch onderzoek toont over het algemeen geen structurele schade of afwijking aan.
Mensen met vaginisme rapporteren vaak pijn, angst, frustratie en verlegenheid, en dit kan leiden tot spanningen en breuken in de relatie.
Hoewel er een verhoogd stigma kan zijn rond symptomen in het bekken en de geslachtsorganen, bekijken osteopaten deze problemen respectvol door dezelfde lens als de rest van het lichaam. Dus net zoals tijdens hoofdpijn waarbij je hoofd en nek gevoelig worden, samentrekken en anders reageren op normale prikkels, zo werkt dat bij vaginisme in ook het bekken. En net zoals hoofdpijn kan worden veroorzaakt door lichamelijk letsel, stress of slechte bewegingspatronen, kan je(chronische) bekkenpijn of vaginisme dat ook zijn.
Bij het werken met cliënten met vaginisme worden vaak een combinatie van fysieke en emotionele stressoren gevonden, waaronder;
- Beperking door de gewrichten van het bekken en de onderrug en de bekkenbodem.
- asymmetrische spanning in de bekkenorganen (baarmoeder, eierstokken, blaas enz.) en de bijbehorende ligamenten.
- Verminderde of veranderde bloedstroom in en uit het bekken.
- Veranderde ademhalingspatronen.
- Overgevoeligheid van de sacrale en lumbale zenuwen.
- Angst voor penetratie.
- Negatieve seksuele houding / seksuele schaamte.
- Misbruik of trauma in de voorgeschiedenis.
- Hoge levensstress.
Om deze problemen aan te pakken, is osteopathische behandeling gericht op het vinden van de oorzaken en bewegingsbeperkingen in je lichaam, waardoor de behandeling en de genezende reactie de problemen kan oplossen.
Je bekkenbodem kan onwillekeurig samentrekken. Het vinden van de redenen waarom uw lichaam deze beschermende reactie aangaat, is een belangrijk onderdeel van het therapeutische proces.
Vaak wordt er een onderliggende spanning in het lichaam vastgehouden die vatbaar is voor problemen met de seksuele gezondheid.
Dit kan het gevolg zijn van;
- Chirurgie aan de buik, het bekken of de geslachtsorganen, waardoor er verklevingen ontstaan.
- Val op het staartbeen.
- Lichamelijk of psychisch letsel en trauma.
- Inefficiënte bewegings- en ademhalingspatronen.
Voor mensen met vaginisme worden deze spanningen vaak aangetroffen in het bekken, de buik, de lumbale wervelkolom en het heiligbeen, maar ze kunnen overal in het lichaam voorkomen. Jouw osteopaat zal je helpen deze onderliggende spanning te identificeren en los te laten met zachte technieken en advies.
Buiten dat de oorzaak van de klachten moet worden behandeld is het ook belangrijk dat de symptomen minder worden. Dit wordt gedaan door middel van het laten ontspannen en normaliseren van spanningen in de lumbale wervelkolom, heupen en bekkenbodem, evenals het vinden van balans in het zenuwstelsel.
Nadat de oorzaken van je vaginisme zijn geïdentificeerd, zal je osteopaat ook begeleiding bieden om manieren te vinden om jezelf de rest van je leven te ondersteunen, buiten de behandelkamer.
Dit kan inhouden;
- Advies en educatie over de anatomie van het bekken en de seksuele respons.
- Ontspannings- en ademhalingstechnieken.
- Rek- en bewegingsoefeningen.
Verschillende mensen doorlopen deze stappen met verschillende snelheden. De meeste mensen zullen na hun eerste sessies enige symptoomverlichting krijgen, terwijl volledig herstel afhangt van een aantal factoren, waaronder;
- De aard en ernst van de pijn.
- Duur van symptomen en oorzaak.
- Uw algemene gezondheid.
- Uw bereidheid om een actieve rol te spelen in je herstel en gezondheid.
Heb je meer vragen over je klachten of wil je direct dat een professional met je meekijkt, meedenkt en helpt in het proces naar herstel? Klik dan hier om een afspraak te maken of neem contact met ons op.