Slaap speelt een essentiële rol bij het correct functioneren en reguleren van verschillende systemen. Het stelt de hersenen en het lichaam in staat om te herstellen. Benieuwd wat de beste tips zijn volgens de National Sleep Foundation en de NHS? Of hoe kan een osteopaat je gericht helpen?
Volgens de NHS en vele andere gezondheidsverenigingen is slaap een zeer belangrijk aspect van ons welzijn, net als voeding en lichaamsbeweging.
Slaap speelt een essentiële rol bij het correct functioneren en reguleren van verschillende systemen. Het stelt de hersenen en het lichaam in staat om te herstellen en speelt een essentiële rol in de functie en regulatie van veel belangrijke gebieden zoals geheugen en stemming, weefselherstel, endocriene (hormonale) functies en zelfs pijnperceptie.
Experts raden aan om ongeveer 7-9 uur per nacht te slapen, maar toch hoor je steeds vaker dat men lijdt aan slaapgebrek. De belangrijkste oorzaak van slaapgebrek werd toegeschreven aan stress, gevolgd door lawaai, gezondheidsproblemen, gestoord worden door een partner en te veel cafeïne. Verrassend genoeg waren kinderen de laagste rankingfactor.
Een goede nachtrust geeft ons niet alleen een goed gevoel. Volgens onderzoekers wordt slecht slapen geassocieerd met:
- Verhoogde gewichtstoename en obesitas;
- Problemen met geheugen, concentratie en stemming;
- Hart- en vaatziekten en diabetes type 2;
- Verminderde immuunfunctie en levensverwachting.
Volgens de National Sleep Foundation en de NHS zijn de volgende gezonde gewoonten essentieel voor een betere slaapkwaliteit:
- Zorg voor een regelmatig slaapschema. Dit houdt in dat je dezelfde bed- en wakkertijden hebt, zelfs in het weekend. De hersenen en de andere organen zullen wennen aan de routine.
- Beheer stress en oefen een ontspannende routine voor het slapen gaan. Dit kan worden bereikt door een boek te lezen, te schrijven, naar ontspannende muziek te luisteren, een bad te nemen, enz. Het is het beste om inspannende activiteiten, tv, het gebruik van uw mobiele telefoon of andere felle lichten te verminderen.
- Beweeg overdag regelmatig, maar niet ten koste van je slaap.
- Vermijd alcohol, sigaretten, zware maaltijden en stimulerende middelen zoals cafeïne of thee.
- Creëer een rustgevende omgeving. Houd uw kamer op een constante temperatuur en plaats gordijnen of gebruik een oogmasker om overmatig licht te blokkeren. Als het te lawaaierig is, overweeg dan om oordopjes te gebruiken.
- Vermijd overmatige dutjes overdag.
- Het is belangrijk op te merken dat symptomen zoals snurken, overmatige vermoeidheid,concentratieproblemen, terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen, enz., ook een teken kunnen zijn van niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen (bijv. slapeloosheid, slaapapneu, rustelozebenensyndroom, narcolepsie, enz.). Om deze symptomen te helpen verlichten, moeten passende onderzoeken en diagnoses worden gesteld en moet de huisarts de patiënt mogelijk doorverwijzen naar een slaapkliniek voor verder onderzoek.
Wetenschappelijk zal de osteopaat bij OsteoHolland bekijken wat de oorzaken zijn voor je slaapproblemen of vermoeidheid. Daarnaast zal hij de belemmeringen in kaart brengen en een gericht behandelplan opstellen om zowel de klachten te verbeteren alsook tips te geven voor langdurig of blijvend resultaat.
De osteopaat zal de belemmeringen bekijken in het gehele lijf en alle systemen van het lichaam. Bij slaapproblemen zijn het zenuwstelsel, bloedvatensysteem, orgaansysteem en het fasciale systeem erg belangrijk.
Referenties
Altevogt, B.M. en Colten, HR eds., (2006). Slaapstoornissen en slaaptekort:een onvervuld probleem voor de volksgezondheid. Nationale Academies Pers.
Medic, G., Wille, M. en Hemels, ME, (2017). Gevolgen voor de gezondheid op korte en lange termijn van slaapverstoring. Natuur en wetenschap van slaap, 9, p.151
Werken bovenstaande tips helaas niet goed genoeg? In de praktijk zien we dit vaak bij slaapproblemen en vermoeidheid. Een osteopaat bij Osteoholland kan hierbij heel goed helpen om dit probleem te verminderen of op te lossen.